Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

En Büyük Saat Grupları Neler?

       Kapitalizmin çarkları arasında hayatta kalmaya çalışan saat firmaları kimi zaman yem oldular kimi zaman da büyük balık. Sürekli değişen bu yaşam döngüsünde sektörü elinde tutan bu büyük gruplara hadi şimdi bir göz atalım.



Richemont Grup (İsviçre)

Vacheron Constantin, A. Lange & Söhne, Jaeger-Le Coultre, Roger Dubuis, Piaget, IWC Schaffhausen, Officine Panerai, Ralph Lauren, Bauma & Mercier, Cartier, Van Cleef & Arpels, Montblanc, Dunhill

İsviçre'nin Cenevre kentinde faaliyet gösteren ve 20 markası ile saat endüstrinin önemli bir oyuncusu olan grup, 13 milyar cirosu ile de gücünü herkese göstermektedir. Cartier markası grubun en önemli firması olması dışında Rolex'ten sonra dünyanın en büyük ikinci saat firmasıdır. Vacheron Constantin, A. Lange & Söhne, Jaeger-Le Coultre, Roger Dubuis, Piaget, IWC Schaffhausen firmaları grubun özel saat üretimi bölümü içinde yer alırken Cartier ve Van Cleef & Arpels markaları  mücevher bölümünde yer almaktadır. Mont Blanc markası ise tamamen ayrı bir departmanda faaliyet göstermektedir.



Swatch Grup (İsviçre)

Tissot, Calvin Klein, Balmain, Certina, Mido, Hamilton, Swatch, Flik Flak, Breguet, Blancpain, Glashütte Original, Harry Winston, Jaquet Droz, Omega, Leon Hatot, Longines, Rado,Union Glashütte

İsviçre'nin Biel şehrinde kurulu dünyanın en büyük saat grubudur. 18 saat firması ile bütün segmentlerde piyasaya saat sunmaktadır. Breguet en lüks firması olurken grubun en karlı markası dünyanın 3. büyük saat markası olan Omega'dır. Firma ETA ve Nivarox-FAR firmaları ile bir nevi İsviçre saat endüstrisinde tekel konumunda bulunmaktadır. Bu yüzden 2013 yılında İsviçre Rekabet Komisyonu (COMCO) tarafından 2020 yılına kadar mekanizma parçalarının diğer firmalara tedariğinin devam etmesi konusunda karar verilmiştir. Grup Harry Winston markasını 2013 yılında satın alarak aynı zamanda dünya elmas piyasasında da etkili bir oyuncu haline gelmiştir. 184 alt firmadan oluşan grubun 33.000 civarı da çalışanı bulunmaktadır.



Festina Grup (İspanya)

Perrelet, L. Leroy, Candino, Festina Lotus, Jaguar, Calypso

Miguel Rodriguez tarafından İspanya'nın Barcelona şehrinde kurulan bir firmadır. Festina ve Perrelet markaları grubun ağır toplarıdır.  Orta seviye fiyat politikası doğrultusunda saatler üreten grubun; Perrelet ve L. Leroy markaları sadece üst seviye fiyatlardan satılmaktadır. Ayrıca grup Soprad markası ile İsviçreli saat firmalarına mekanizma tedarik etmektedir. 



Citychamp Grup (Çin)

Corum, Etarna, Ebohr, Rossini, Codex, Rotary, Dreyfuss & Co., J&T Windmills

Hong Kong merkezli olan grup asıl olarak mücevher sektöründe yer almaktadır. Çin piyasasında etkin olan grup, Rossini ve Ebohr markaları ile öne çıkmaktadır. Uluslararası piyasalarda da etkin olmak isteyen grup, satın almalar ile bilinirliğini artırmaya çalışmaktadır. Bu yolda 2013 yılında İsviçreli Corum ve 2011 yılında Eterna firmalarını satın almışlardır. 2016 yılında ise Dreyfuss grubunu satın alarak aynı zamanda Rotary markasını da bünyesine katmıştır.



Binda Grup (İtalya)

Breil, Freestyle, Hip Hop, Moschino, Kenneth Cole, Tommy Bahama, Ted Baker London, Chronotech, Gametime, Sperry Top-Sider, Zoo York

Moda sektörü odaklı olan firma Milan merkezlidir. Breil, Freesyle ve Hip Hop markaları ile tanınan grup orta seviye saat üretimine odaklanmıştır.



Franck Müller Grup (İsviçre)

Franck Müller, Pierre Kunz, European Company Watch, Rodolphe, Martin Braun, Barthelay, Backes & Strauss, Pierre Michael Golay, Smalto , Roberto Cavalli

İsviçre'nin Cenevre kentinde kurulan grup lüks saat üretiminde uzmanlaşmıştır. Grubun yıldız firması Franck Müller'dir.



Timex Grup (ABD)

Timex, Nautica, Opex, GC, Guess, Salvatore Ferragamo, Versace, Versus

Timex markasıyla özdeşleşen grup Middlebury, Conn' da bulunmaktadır. Markaların saat üretim haklarını alarak portföyünü genişletmeyi başarmıştır.



Citizen Grup (Japonya)

Citizen, Campanola, Q&Q, Arnold & Son, Bulova, Wittnauer, Caravelle New York, Frank Lloyd Wright, Harley Davidson, Frederique Constant, Alpina, Ateliers de Monaco

Çok yönlü olan grup; saat, makine parçaları ve elektronik alanlarında faaliyet göstermektedir. Yıllık 1.5 milyar dolarlık cirosu ve 22.000 civarı çalışanıyla en önemli Japon saat üreticilerinden biridir. Miyota firmasına sahip olan grup bu sayede önemli bir quartz mekanizma üreticisi olmuştur.2008 yılında Amerikan Bulova firmasını alan firma, bununla da yetinmemiş ve 2012 yılında mekanizma üreticisi İsviçreli La Joux- Perret ve Arnold & Son firmalarını almıştır. 2016 yılında Frederique Constant, Alpina ve Ateliers de Monaca firmalarını bünyesine katmıştır.



Movada Grup (ABD)

Ebel, Concord, Movado, Coach, Hugo Boss, Juicy Couture, Tommy Hilfiger, Lacoste, Scuderia Ferrari

Paramus, New Jersey' de kurulu olan firma, mücevher ve moda sektörlerinde yer almaktadır. Concord ve Ebel gibi üst seviye İsviçre markalarına sahip olan grup asıl olarak Movada markası ile bilinmektedir. Cirosunun büyük kısmını lisansına sahip olduğu markaların saatlerinden kazanmaktadır.



Fossil Grup (ABD)

Fossil, Relic, Michelle, Zodiac, Skagen, Adidas, Burberry, Diesel, DKNY, Michael Kors, Tory Burch, Marc Jacobs, Empori Armani, Karl Lagerfeld

Richardson, Teksas'ta bulunan firma 3.2 milyar dolar cirosuyla büyük bir moda devidir. Gelirinin büyük kısmını lisansını aldığı markaların saatlerinden kazanmaktadır. Quartz saatleri ile piyasada yer alan firma, bu mekanizmaları ise kendi firması olan İsviçreli Canton Ticino'dan sağlamaktadır.



Seiko Grup (Japonya)

Seiko, Grand Seiko, Credor, Pulsar, Lorus, Alba, Orient

Seiko Epson ve Seiko Holdingten oluşan bir çok farklı sektörde faaliyet gösteren bir gruptur. Seiko Epson kısmı Orient saatleri için parçalar üretmektedir. Ayrıca grup bütün saatlerinin mekanik ve quartz parçalarını kendi üretmektedir. Firmanın üst seviye markası ise Grand Seiko olarak konumlandırılmıştır. 1,5 milyar dolara yakın saat sektöründen ciro elde eden firma 13.500' e yakın çalışana sahiptir. 2017 yılında ise Seiko ile Grand Seiko markaları birbirlerinden ayrılmıştır.



Kering Grup (Fransa)

Ulysse Nardin, Girard-Perregaux, JeanRichard, Gucci, Boucheron, Quelin, Bottega Veneta

Paris merkezli moda grubu, 2013 yılına kadar PPR olarak biliniyordu. Firmanın gelirinin büyük kısmı Gucci markasından gelmektedir. Son yıllarda saat sektöründe kendini gösteren firma bunu da 2012 yılında satın aldığı Girard-Perregaux ve JeanRichard firmalarına borçludur. Bunun dışında Ulysse Nardin gibi önemli bir İsviçre markasını da 2013 yılında bünyelerine katmışlardır.



LVMH Grup (Fransa)

Tag Heuer, Bulgari, Hublot, Zenith, Dior, Fred, Chaumet, Louis Vuitton

Dünyanın en büyük lüks tüketim grubu ona LVMH, kozmetikten mücevhere kadar bir çok firma altında üretim yapmaktadır. Dünya çapındaki 3000 civarı mağazasıyla büyük bir perakende devidir.
15 yıllık bir sürede saat bölümünü geliştiren grup bunu Bulgari ve grubun en büyük saat markası olan Tag Heuer ile sağlamıştır. 

Yorumlar

  1. Guess ve GC markası hakkında bilgi veren bir yazı kaleme alabilir misiniz acab?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uygun bir zamanda ilgili firmalara da bakabilirim, ama genel olarak guess gibi moda markalarının saatleri kalitelerine göre pahalı ürünler sunmaktadır. Yani biraz tasarım ve marka üzerinden ürünlerinin bilinirliği olmaktadır.

      Sil
  2. guess'ı geç gues collection saatleri iyidir.f/p bütçe dostu ama tabi muadili diğer saat üreticisi markalar daha iyi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi