Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Tutima Saat Tarihi



      Glashütte kasabasının nadide markalarından biri olan Tutima saat firmasını inceleyeceğiz bu seferde. 1845 yılında Ferdinand Adolph Lange'nin atılımıyla saat yapımına başlayan bu kasaba birbirinden ünlü saat markaların da beşiği olmaya başlıyor. Alman saat endüstrisini ayağa kaldırmak için  1918 yılında kurulan Deutsche Prazisions-Uhrenfabrik (DPUF) öncelikli olarak cep saatleri üretmek amacıyla kuruldu, fakat 1. Dünya Savaşından Almanya'nın yenik olarak çıkması aynı zamanda ülke ekonomisininde çökmesine sebep oldu. Ülke derin bir enflasyon batağına saplandı. Fabrika bu şartlarda üretimine devam etmekte zorlanıyordu. Nihayetinde 1923 yılında finansal krize girmesinin neticesinde fabrikadaki makinelerin satışına başlandı.

Yeni Hedefler

Dr. Ernst Kurtz'un kasabaya gelmesi yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Uhren-Rohwerke-Fabrik Glashütte (Urofa) ve Uhrenfabrik Glashütte (Ufag) fabrikalarını DPUG'nin küllerinden kurmayı başarmıştır. 1930 yılların ekonomik büyümesi ve ticari zekasını kullanarak yeniden kasabayı ayağa kaldırdı. İsviçreli markalarda yarışabilmek için otomasyon yöntemlerini geliştirdi. Urofa fabrikası saat parçalarının üretimiyle uğraşırken Ufag fabrikası mekanizmanın birleştirilmesinden sorumluydu. Bu sayede Tutima markası bu birlikteliğin zirve noktası oldu. 1938 yılına gelindiğinde yeniden savaş rüzgarları esmeye başladı. 1940 yılından sonrada fabrikalar sadece savaş sanayi için üretimini sürdürdü.

Tutima Pilot Saati

1939 yılında Alman Hava Kuvvetlerinin (Luftwaffe) ihtiyaçları doğrultusunda en ünlü saatlerini tasarladılar. Savunma Bakanlığı, pilotlar için dayanıklı bir saat istiyordu. Bunun içinde oldukça katı taleplerde bulundu. Dalış yapan uçaklar için şoka ve en az 1 saatten fazla 1.5 atm basınca dayanıklı saatler istiyorlardı. -3 dereceden +40 derece sıcaklığa saatler dirençli olmalıydı. Tutima firmasının bu ilk pilot saat serisi 1941 ile 1945 yılları arasında 30.000 adet üretildi.

2. Dünya Savaşı Sonrası

8 Mayıs 1945 tarihinde Ruslar son endüstri tesislerini de yok etmek için kasabayı bombaladılar. Geriye kalan sağlam fabrikalardaki makineler ise sökülerek Rusya'ya götürüldü. 1945 yılında artık Urofa ve Ufag fabrikalarının içleri tamamen boşaltılmıştı. Bu yıkım kasabanın yıllarca geriye gitmesine sebep olacaktı. Kurtz bombalamanın son günlerine doğru birkaç esnaf ile birlikte Franconia bölgesine kaçtı. Bu şekilde Batı Almanya' ya sığınmış oldu.  Glashütte sanayisi ile Memmelsdorf'a kaymıştı. 1951 yılında ise Kurtz, Ganderkesee şehrinde Kurtz Glashütter Tradition firmasını kurdu. Üretim tecrübelerini kullanarak Caliber 25 modeline hayat verdi.
Kurtz, İsviçre firmalarının ucuz ve seri üretim saatlerinin etkisiyle yeniden finansal krize girdi. Firma önce çalışanlardan Werner Pohlan'ın yönetimine geçti. Firmanın ismini Nurofa olarak değiştirdi. 1960 yılında ise Dieter Delacate firmanın kontrolünü eline alarak firmayı Tutima Uhren GmbH olarak yenide organize etti.

Dönüşüm

Asyalı firmaların 1960 ve 1970'li yıllarda quartz saatler ile sektörü sallaması tabi ki de firmayı etkiledi. Birçok köklü firmanın battığı bu dönemde, Tutima üretim yöntemlerini ve zihniyetini değiştirmesi gerektiğini fark etti. 1985 yılında Alman ordusunun yeni bir saat talebi ile firmaya gelmesiyle askeri kronograf 798 modeli ortaya çıktı. O günden beri de Alman Silahlı Kuvvetlerinin (Bundeswehr) standart ekipmanı oldu. Bu saatin ivmesiyle mekanik saatte kendine olan özgüvenini kazanan firma, efsane 1941 pilot saati modelini yeniden yarattı. 1994 yılında Tutima 1941 replika modeli piyasaya çıktı. Bu saatte flexiglass camdan safir cama geçiş yapıldı. Pilot saat konusunda uzmanlaşan firma AWACS, NATO ve başka havacılık kurumları içinde profesyonel ürünler sunmaya başladı. Özellikle ilk titanyum saatleri üreten firma hafiflik konusunda kendini geliştirdi.

Duvarın Yıkılışı

Komünizmin çöküşü ile beraber Berlin Duvarı da tarihe karıştı. Glashütte artık geçmişine ulaşabilirdi. Bir çok firma topraklarına geri dönmeye başladı. Dieter Delecate de geri dönüş için uygun zamanı bekliyordu. Uzun bir bekleyişin sonunda 2011 yılında firma tamamen Glashütte'ye yerleşti. 
Şu anda Tutima firması eski tren istasyonunda kurulu Nomos firmasıyla komşu ve A. Lange&Söhne ve Glashütte Original firmalarına birkaç adım uzaklıkta. Bir nevi alman saat endüstrisi devleri yine hep beraberler. Firma yönetimi ise artık bir sonraki kuşak olan Jörg ve Ute'ye emanet.











Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi