Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Trityum Saatler Ne Kadar İyi ?


        
 Lüks saat modellerine bakanlar eminim saat özelliklerine baktıklarında indexlerinin trityum tüplü olduğuna dair bir bilgi göreceklerdir. Peki neden lüks saat üreticileri  bu tarz bir maddeyi  saatlerinde kullanıyorlar?
Öncelikle Trityum maddesinin ne olduğunu bilmek gerekli.Trityum maddesi, hidrojenin radyoaktif bir izotopudur. 1934 yılında keşfedilmiştir ve sembolü genellikle "T" harfiyle gösterilir. Bir izotop olduğu için kimyasal özellikleri hidrojen atomuyla aynı olmasına rağmen fiziksel özellikleri farklıdır. Hidrojenin az bulunan bir izotopu olmasıyla birlikte radyoaktiftir, bu yüzden yarılanma ömrü 12,46 yıldır.
İşte asıl önemli nokta burada ortaya çıkıyor. Radyoaktif bir madde olması nedeniyle sürekli ışıma yapan bu madde karanlıkta herhangi bir ışık kaynağından enerji almaya ihtiyaç duymuyor. Bu yüzden silahların nişangahlarında da bu madde kullanılmaktadır.Şu an kullanılan luminans indeksler gibi ışıktan güç toplamadığı için aşırı karanlık ortamlarda kendi radyoaktif ışıması ile saati okumanız mümkün oluyor. 
Tabi bu maddenin çok bulunmaması ve esasında radyoaktif olması sadece üst düzey saatlerde bulunmasının asıl sebepleridir. Bu gaz tüpleri oldukça ince olup içleri trityum gazıyla doldurulur. Genelde 20 yıla yakın sürece boyunca durmadan ışıltı vermeye devam ederler.
Dünyada şu anda bu tüplerde uzmanlaşmış tek firma İsviçre kökenli olan MB-Microtec firmasıdır. İsteyen saat markalarına trityum tüpleri temin eden bu firmanın "Traser" isimli kendi saat firması da bulunmaktadır. Eskiden saat üreticileri radyum maddesini kullanırlardı. Bu maddenin yarılanma ömrü ne kadar 1600 yıl olsa da insan sağlığı açısından tehlikelidir. Saatlerde kullanılan  radyum miktarının sebep olduğu tehlike belki o kadar yüksek olmasa da asıl yasaklanma sebebi üretim aşamasında işçilerin tehlikeli bir şekilde bu maddeye maruz kalmasıdır. Trityum ne kadar az radyoaktif bir madde olsa da yine belirli bir miktara maruz kalındığından eğer çok karanlık ortamlarda uzun süre çalışmıyorsanız diğer luminans maddelerden yapılmış saatleri kullanmanızı tavsiye ederim. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi