Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Tag Heuer Hakkında Bilmeniz Gereken Gerçekler

     


        Tag Heuer günümüzde lüks saat sektörünün en önemli firmalarından biri ve özellikle dakiklik deyince akla gelen saatleri tasarlayan usta bir saat markası. Şimdi bu firma hakkında bilmeniz gereken ilginç gerçeklere bir göz atalım.

Spor Geçmişi

1980 yılında Edouard Heuer tarafından Jura bölgesinde kurulan firma kısa zamanda hassas zaman ölçümleri ile ünlendi. 1880'li yıllarda özellikle spor müsabakalarında yer almaya başladı. Antwerp, Paris ve Amsterdam Olimpiyatlarında katıldı.  1933 yılında Autavia modeli ile yarışlarda kullanılan arabaların konsoluna saati yerleştirdi. Bu gün spor geçmişine sadık kalan firma ne yazık ki ünlü moda devi LVMH bünyesi altında yaşamaya devam ediyor.

Kronograftaki Zerafet

1187 yılında Edouard Heuer "oscilating pinion" sistemini keşfetti. Bu kronograf mekanizması saniye çarkı ile saatin saniye çarkı arasında geçişi sağlayan mekanik bir parçadır. Şu an hala kullanılan bu parça o zaman için çok önemli bir yeniliktir. Bu sistem sayesinde üretim maliyetleri düşerek daha kaliteli ürünler sunulmaya başlanmıştır.

Mikrograph

1916 yılında Charles-Auguste Heuer "Mikrograh" ürününü tasarladı. Bu mekanik kronometre, saniyenin yüzde biri hassasiyetinde ölçüm yapabiliyordu.360.000 vph değeriyle gerçekten hızlı bir mekanizmaydı. Bu sayede 1920 Olimpiyatlarının resmi zamanlayıcısı oldu.

İlk İsviçreli Uzay Saati

Omega Speedmaster'ın tersine uzaya ilk çıkan saat Tag Heuer 2915A modelidir. 1961 yılında Ay'a gitmeden önceki ilk hedef dünya yörüngesine ulaşmaktı. 1962 yılında "Friendship 7" görevi kapsamında astronot John Glenn bu saati takmıştır. Saat elastik bir kayış ile kullanılmıştır ve astronotun uzayda geri dönüş zamanlarını hesaplamaya yaramıştır. Şu anda Washington' da Ulusal Hava ve Uzay Müzesinde sergilenmektedir.

Carrera

Tag Heuer'in en ikonik modellerinden bir olan Carrera ismini Carrera Panamericana yarışlarından almaktadır. 1950-1954 yıllarında Meksika'nın yollarında yapılmış olan tehlikeli bir araba yarışıydı.

Otomatik Kurmalı Saatler

Otomatik kurmalı saatlerin piyasayı sarması ile beraber otomatik bir kronograf üretimine de ihtiyaç doğmuştur. Bu amaçla 3 saat birlikteliği birbirlerinde habersiz geliştirme süreçlerine başladılar. Seiko, Zenith ve bunlara karşı birleşen  Heuer, Breitling ve Buren.  1969 yılında ilk olarak Zenith El Primero modelini tanıtarak öne geçti. Heuer grubu ise ilk çalışan modelleri Basel fuarında 1969 yılında tanıttılar . İlk otomatik kurmalı kronograf model olan Caliber 11 piyasaya sunuldu.

Yarışlardan Filmlere

Steve McQueen'in başrolünde yer aldığı 1971 yapımı Le Mans filmi Tag Heure Monaco modelini meşhur etti. Bugün "McQueen Monaco" modeli olarak bilinen "1133" modeli kült bir model olmaya ulaştı. Ünlü Le Mans yarışlarının hız ve tutku prensibini kendi potasında eritti.

En Hassas Ölçümü Yakalamak

Guy Sémon, Tag Heuer firması için sınırları zorlayan isim olarak bilinir. Aşağıda göreceğiniz inanılmaz rakamlarda hassas mekanik kronometreleri geliştirmiştir.
  • Mikrograph: Saniyenin yüzde biri
  • Mikrotimer: Saniyenin binde bir 
  • Mikrogirder: Saniyenin iki binde biri 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi