Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Omega Railmaster ve Tren Saatleri

         


        2017 yılında Omega Master serisinde yer alan Speedmaster, Seamaster ve Railmaster serilerini kısıtlı sayıda yeniden üreterek tanıttı ve benim en sevdiğim saatlerden olan Railmaster yenilenmiş oldu.
Saat hakkında yorumlarıma geçmeden önce tren saatleri hakkında biraz bilgi vermek istiyorum. 1900 yılları öncesi trenlerin şu günlerden daha önemli olduğu günlerde tren görevlilerinin kullandığı saatlerin hassas ölçüm yapması önem taşıyordu, çünkü daha önceden dakiklik yüzünden tren kazası olmuştu.  Bu yüzden Omega sıcaklık farklılıklarından en az şeklide etkilenecek ve oldukça dakik bir saat üretme yarışına başladı. Bizim topraklarımızda da bu yüzden Omega saatleri oldukça moda oldu. 
İşte 1957 yılında ilk Railmaster saati antimanyetik özellikle olarak piyasa sürüldü. İlk üretilen bu saat aynı zamanda 60 metre su geçirmezlik özelliğine sahipti.
Piyasaya güncellenerek sunulan model 40 mm. kasa çapı ve 12,5 mm. kasa kalınlığına sahip. Ok şeklinde kolları ve yine arap rakamlı indeksleri ile siyah oksit kadranı oldukça güzel duruyor. En sevdiğim yanlarından biri ise lolipop dizaynlı saniye kolu oldu. 150 m. su geçirmezlik özelliği ile oldukça yeterli bir hale geliyor. Oldukça basit ve sade ama aynı zamanda çok dayanıklı ve fonksiyonel bir saat olmayı başaran Railmaster gerçekten şanına yaraşır bir şekilde piyasaya çıkıyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi