Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

James Bond Filmleri ve Saatleri

         Sean Connery mi Roger Moore mu? Evet, tahmin ettiğiniz gibi James Bond filmlerindeki favori karakterinizi soruyorum. 1962 yılında İan Fleming'in eserinden beyaz perdeye yansıyan yapım unutulmaz bir ajan filmi serisi oldu. Tabi biz erkekleri cezbeden en önemli unsur filmlerde karizmasıyla bizleri etkileyen ajanlarımızdı ve bu karizmanın en önemli araçlarından biri de kollarında ki saatleriydi. Şimdi hep beraber yıllara göre James Bond filmlerideki saatlere bakalım.

1962-Doktor No

İan Fleming saat olarak Rolex Explorer kullanıyordu ve haliyle de ilk filmde James Bond'un kullandığı saat bir Rolex Submariner oldu. Benim favori karakterim Sean Connery'e de bundan aşağı bir saat yakışamazda zaten. Deri kayışı ve tarih göstergesi olmayan bu model filmin havasına da yakışmıştı.


1963-Rusya'dan Sevgilerle
1964-Altın Parmak

Bu iki filmde de Sean Connery'in saatleri yine Rolex Submariner oldu. Altın Parmak filminde kayışı bu sefer tekstildi.



1965-Yıldırım Harekatı

Rolex Submariner yine Bond'un bileğinde kendini gösterirken farklı olarak ikinci bir saat olarak Breitling Top Time modeli vardı. Bu saat Geiger sayacı ile Bond'un macerasında fonksiyonel bir yardımcı olmuştu.



1967-İnsan İki Kere Yaşar

Çok havalı bir isim olan bu filmde tam olarak bilinmese de James Bond'un bira adet altın Gruen marka saat taktığı görünüyor.


1969-Kraliçenin Hizmetinde

George Lazenby'in oynadığı tek Bond filmidir. Bu filmde Bond Rolex Submariner (5513) ve Rolex Chronograph (6238) kullanmıştır.


1971-Ölümsüz Elmeslar

Altın Gruen saat ve favori James Bond'um Sean Connery geri geliyor bu filmde. Saati filmde çok göremesekte zaten çok bir işlevide olmuyor.

1973-Yaşamak İçin Öldür

Bu filmde Bond o yıllarda saat endüstrisinde çalkalayan Quartz teknolojiye sahip Pulsar LED ekranlı bir Hamilton takıyordu.


1974-Altın Tabancalı Adam

Roger Moore'un hayat verdiği bu filmde ilk kez "Q" tarafından hazırlanmış bir Rolex Submariner (5513) saat kullanıldı. Bu saatin film senaryosunda kurşunları manyetik özellikle saptırma yeteneği vardı.

1977-Beni Seven Casus

Bu filmde Bond Seiko 0674 LC bir saat kullanıyordu. Bu saatin marifeti ise önemli mesajları ileten ufak bir yazıcısı olmasıydı.

1979-Ay Harekatı

Bond'un bu uzay macerasında ona bu sefer o zamanlar moda olan telefon hafızalı Seiko M354 saat eşlik ediyor.

1981-Yalnız Senin Gözlerin İçin

Moore'un yine başrol de olduğu bu film, Akdeniz sularında seyrederken bu sefer Seiko 7449 ve Seiko H357 saatleri boy gösteriyor.

1983-Ahtapot

Çok tartışmalı İngilizce bir ismi olan bu filmde Moore Seiko TV saatini kullandı.

1985-Bir Cinayete Bakış

Kaliforniya'nın Golden Gate Köprüsündeki sahnesinde Bond'un kolunda Seiko 150 dalgıç saati vardı.

1987-Yaşayan Gün Işıkları

Ajanımızın kolunda Tag Heuer profesyonel gece dalışı modeli olan 980.031 bulunuyordu.

1989-Öldürme Yetkisi

Dalton'un bu son Bond macerasında Rolex Submariner (16610) ona eşlik etti.


1995-Altın Göz

Pierce Brosnan'ın yeni Bond rolünde bulunduğu filmde, bu sefer ki saatimiz ise Omega Seamaster Profesyonel oluyor.

1997-Yarın Asla Ölmez

1999-Dünya Yetmez

2002-Başka Gün Öl

Omega James Bond filmlerinin pazarlama gücüne nasıl inanmışsa artık bu üç filmde de Omega Seamaster ajanımızın bileğine adeta yapışmış.

2006-Casino Royale

Tekrar çekim olan bu film en sevdiğim ikinci Bond Daniel Craig'in de ilk filmi. Bu film de ise Omega Seamaster Diver 300M ve Seamaster Planet Ocean modelleri bulunuyor.


2008-Quantum of Solace

Omega Planet Ocean 600M bu macerada Bond'u derin denizlerde ki en büyük yardımcısı.

2012-Skyfall

Omega Planet Ocean 600M modeli bu film için titanyum kasa ile özel olarak üretildi ve açık arttırmada sonradan satıldı.

2015-Spectre

Omega Seamaster 300 Spectre modeli yine bu macerada Daniel Craig'in kollarında yer alıyor. Sanırım bundan sonraki Bond filmlerinde özel üretim saatleri görmeye devam edeceğiz. Zaten böyle bir seriyede böyle özel saatler yarışır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi