Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Jaeger-LeCoultre Reverso: Polo Sporu ve İki Yüzlü Saat

                 Hepimiz saatlerimizi öncelikli olarak ya fonksiyonelliğine ya da tasarımına göre seçiyoruz ve bu durum saat kullanma alışkanlıklarımızı belirliyor. Ekstrem sporlar yapanlar zor şartlara dayanıklı saat modellerine yönelirken günlük kullanımda ise daha rahat ve sade saatleri seçiyoruz. Bu durum Polo sporu içinde farklı bir hikayenin doğmasına sebep olmuştu ve Jaeger-LeCoultre Reverso modelinin hayat bulmasını sağladı. Bu saatin özelliklerine ve farklılıklarına ise aşağıda hep beraber bakalım.

Polo Sporu ve Kırık Saatler


Bütün endüstriyel ürünlerde olduğu gibi saatte de ihtiyaçlardan hareketle yeni ve inovatif ürünler zamanla oluşur. Jaeger-LeCoultre Reverso modelinin hikayesi de bu insani ihtiyaçlardan doğdu. 1931 yılında Hindistan'da çalışan İngiliz memurları, polo maçları sırasında saatlerinin kırılmasından şikayetçiydiler. Bana her ne kadar bir maçta saat kullanmak saçma gelse de sanırım İngiliz memurları saatlerinin şıklığından ayrı kalmak istemiyorlardı. Bu talebi çok iyi gören Jaeger-LeCoultre firması, kasasından ayrılarak ters yüz edilerek yerine takılan saat çerçevesi bulunan Reverso modelini piyasaya sürdüler. Bu teknolojiyi kullanan ilk saat modeli Universal Geneve Cabriolet olsa da tasarımı ile öne çıkan Reverso saati oldu. Bu türün diğer saatlerini başka bir konuda bahsederiz şimdi Reverso'nun hikayesine devam edelim.
Jaeger-LeCoultre firması saati Fransız tasarımcı Rene Alfred Chauvot'a yaptırdı. Bu tasarım ile saat çerçevesi ters çevrilerek polo maçlarına dayanaklı bir hala geldi ve zamanla çerçevenin arka yüzü farklı tasarımlar ile süslemeler yapıldı. Böylece hem saat hem de mücevher havasına büründü. Bu ilk model 38 mm genişlik, 24mm ene sahipti. Kasa kalınığı 6 mm. tasarlanmıştı. Kadran sadece saat imlerinde oluşmaktaydı.
Reverso modeli 2. dünya savaşından sonra retro modellere ilginin azalması ile rağbet görmez hale geldi. 1972 yılında Giorgio Corvo adlı İtalyan bir saat satıcının çabalarıyla tekrardan dikkatleri çekmeye başladı. 1982 yılında quartz mekanizmalı modelleri de ilk defa görücüye çıktı. 1985 yılında da suya dayanıklı ilk modelleri çıktı.
  • 1993 tourbillon
  • 1994 minute repeater
  • 1994 tek bir mekanizmalı iki kadran
  • 1996 retro kronograf
  • 1998 çift zaman dilimi
  • 2000 perpetual takvim
özelliklerine sahip modelleri çıktı. 2006 yılında ise dünyanını ilk tek mekanizmaya sahip 3 kadranlı saati üretildi. Bütün bu teknik gelişmeler ile Reverso modeli günümüzde hem modern tasarımı hem de Art Deco geçmişiyle sevenleriyle buluşmaya devam ediyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi