Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

En Dayanıklı Saati Üretmek ve Casio G-Shock Tarihi



        Saat dünyasında sanırım sağlamlık dediğimizde hepimizin aklına Casio G-Shock serisi gelecektir. Yaklaşık 35 yıllık bir felsefenin bir sentezi olan bu dünyanın en dayanıklı saatini üretme çabası, büyük bir teknolojik mücadelenin hikayesi olmuştur. 1974 yılında başlayan dijital saat devrimi 1980'li yıllarda Casio mühendislerinin daha dayanıklı bir saat nasıl üretebiliriz düşüncesi ile birleşince, 1983 yılında ilk G-Shock modeli DW-5000C'nin ortaya çıkmasını sağlamıştır. O günden bu güne hem ekstrem sporlar hem de günlük hayatında sağlamlık arayanların ortak tutkusu olmayı sürdürmüştür. Her yıl 150'e yakın modelinin piyasaya sürüldüğü bu seri her kesime hitap etmeye devam etmektedir. Peki bu başarının arkasında ki felsefe nedir? Gelin hep beraber ona bakalım.

En Dayanıklı Saati Üretmek 


Dediğim gibi Ibe Kikua'nın başında olduğu bir grup Casio mühendisi "triple ten" veya Türkçe'ye çevirirsek "on üçlü" prensibiyle bir saat tasarlamak için bir araya geldi. Burada ki "on" hedefiyle başarmak istedikleri ise:
  • 10 metre düşüşe dayanıklı
  • 10 bar su basıncına kadar su geçirmeyen
  • 10 yıl batarya ömürlü
 bir saat oluşturmaktı. 2 sene süren araştırma ve geliştirme çalışmalarından sonra ise DW-5000C modelini sundular. Burada karşılaştıkları en büyük sorun darbelere karşı dayanıklı bir ürün geliştirmekti. Bu sorunu ise lastik toptan ilham alarak çözdüler, çünkü lastik top bir tasarım, iç kısma en az şekilde darbeyi iletiyordu. Katman katman bu şekilde ana mekanizma etrafında plastik materyal ile tasarlanan saat, mekanizmanın en iyi şekilde korunmasını sağladı. Bu tasarım yüksek titreşim durumlarında bile saatin güvenliğini garantiliyordu. Bu yüzden saatin adı da G kuvvetine atıfta bulunularak G harfi konuldu. Burada Casio mühendislerinin sağlamlık konusunda ki hedefine geri dönecek olursak asıl hedef bütün darbelere veya etkilere dayanıklı bir saat yaratmak değildi. Hedefleri, insanların hayatta kalabildiği her durumda saatin de çalışabilmesini sağlamaktı. Bence de bu felsefe insan için üretime yönelik endüstriyel tasarım için örnek bir çalışma prensibidir. Bütün bu başarının sonunda özellikle ekstrem sporlar, askeriye ve sokak kültüründe saatin önemli bir yere oldu.

Teknoloji Yolculuğu


  • 1983-DW-5000C: Kırılmaz sloganıyla ilk G-Shock modeli DW-5000C
  • 1985-DW-5500C: Çamura dayanıklı kasa dizaynı
  • 1989-AW-500: İlk analog-dijital kadran ve şoka dayanıklı dizayn
  • 1992-DW-6100: Termometre ölçümü ile saat sıcaklığı gösteriyor.
  • 1993-DW-6300: İlk dalgıç G-Shock 200 metre su basıncına dayanıklı
  • 1994-DW-6500: Basınç sensörü eklendi.
  • 1996-MRG-100: İlk çelik kasa G-Shock
  • 1998-DW-9300: Güneş enerjisiyle çalışan saat 
  • 2002-GW-300: Radyo sinyali ile otomatik saat ayarının yapılması özelliği
  • 2005-DW-5600B: Terlemeye dayanıklı Kevler kayışlar 
  • 2008-GW-9200: Multiband 6 radyo teknolojili  ve yüksekli,basınç ve sıcaklık sensörü
  • 2009-GWF-1000: Frogman serisinde Multiband 6 radyo teknolojisi ve güneş enerjili dalgıç saat
  • 2010-GW-3000: 15 G kuvvetine dayanıklı ilk G-Shock pilot saati
  • 2012-GB-6900: Bluetooth ile telefona bağlanma özelliği
  • 2014_GPW-1000R-1AER: Dünyanın GPS sinyali alan ilk saati
  • 2015-MTG-G1000D-1A2ER: Üçlü G dayanıklı dizayn ve üstün korumalı tasarım
  • 2016-MRG-G1000HT-1ADR: GPS sinyali alan titanyum kasalı sofistike saati


Günümüz 


Ana modelleri ufak değişikliklerle her yıl yenilen G-Shock serisi, her yılı yaklaşık 150'ye yakın yeni model çıkarmaktadır. Bu sayılar bu serinin ne kadar tutulduğunu göstermektedir. Böyle bir markanın da tabi ki koleksiyonerleri olmaktadır. Frogman, Gulfman veya Antman gibi farklı alt serilerle her türlü zevkten insanın sevebileceği ürünler yaratıyorlar. Bu yönüyle de kültürel bir popülerlik yaratarak, kült bir marka olmayı başarıyor. Sağlamlık esasıyla yola çıkan G-Shock markası eminim ki daha uzun seneler her kesimden insanın severek kullanacağı saatler üretmeye devam edecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi