Dünyanın En Eski Saat Kulesi

     1386 senesinde kurulan dünyanın en eski mekanik saat kulesi olan Salisbury Katedrali saat kulesi şu an hala aktif olarak çalışmaya devam etmektedir. Johannes, Williemus Vrimand ve Johannes Jietuijt of Delf adlı üç horolog tarafından elle işlenmiş demirden yapıldığı tahmin edilmektedir. İngiltere'nin en yüksek çan kulesine sahip olan katedral mimari açıdan çok göz önünde olmasına rağmen, saat 1792 yılında katedralin geçirdiği bakım sırasında yıkılan eski bir saat kulesinde bulunmuştur. Bundan sonra 1929 yılına kadar muhafaza edildiği depoda toz içinde bırakılmıştır. 1956 yılında ise tekrardan kullanılmak için küllerinden yeniden doğmuştur. İlk anda aşina olduğumuz saatlere benzemeyen bu nadide saat, akrep ve yelkovanın olmamasıyla da farkını ortaya koymaktadır. Bir gün Salisbury taraflarına yolunuz düşerse bu güzel kentle beraber bu tarihin içinden kopup gelen bu zaman bekçisini de mutlaka ziyaret edin.

Dunkirk ve İkinci Dünya Savaşı İngiliz Saatleri



       2017 yılının belki de en güzel filmiydi Dunkirk. 2. Dünya Savaşının  kırılma anlarından biri olan bu geri çekilme operasyonu bütün gerçekçiliğiyle sinemaya yansıdı. Tabi ki bu operasyonun en kilit noktalarında İngiliz Hava Kuvvetleri (RAF) vardı. Filmde de RAF pilotu olarak ünlü oyuncu Tom Hardy yer alıyor. Christopher Nolan dönemin atmosferini en iyi şekilde yansıtmaya çalışırken bende Tom Hardy in kullandığı saati merak ettim, ama filme ne yazık ki böyle bir sahne bulunmuyordu. Bu sebeple merakımı gidermek için İngilizlerin 2. Dünya Savaşında kullandığı saati araştırdım.
2. Dünya Savaşında İsviçre Nazi kontrolündeki ülkelerin arasında kalmış olmasına rağmen Müttefik güçlerine kol saati tedarik etmekte bir sıkıntı içinde değildi. Özellikle navigasyon saatlerinin büyük bir kısmı İsviçreli saat üreticileri tarafından karşılanıyordu. Bu saatlerin büyük kısmı Omega firması tarafından sağlanıyordu. 
Bu saatler arasında en rağbet göreni CK2129 modeliydi. RAF bu saatlerden yaklaşık olarak 2000 tane temin etti. Bu saat iki adet kurma koluna sahipti. İkinci kurma kolu ise saatin sahip olduğu dönen bezelinin kilitlenmesine yarıyordu. Pilotlar bu dönen bezel ile uçuş sürelerini ölçebiliyorlardı. Kadranında ki arap rakamları ile kadranın soluk krem rengi kendine has klasik bir hava oluşturuyordu.
Savaş sonrası İngiliz general Marshall Montgomery, Omega firmasının Biel şehrindeki fabrikasına savaş zamanı göstermiş olduğu katkılarından dolayı teşekkür ziyaretinde bulunmuştur. Bu katkı az buz bir rakam değildi.Toplamda 110,000 adet saat müttefiklere ulaştırılmıştı. Tabi savaşı kazandırırken aynı şekilde Omega firmasıda bu dönemde tecrübe ve teknolojik olarak gelişim kazanmıştır. Bu gelişme 1948 yılında üreteceği Seamaster modelinde kendini gösterecektir.

Yorumlar

  1. Dünya tarihinde çok önemli bir yere sahip olan ve günümüz dünya haritasının çizilmesini etkileyen İkinci Dünya Savaşı, ayrıca AYT Tarih müfredatının bir parçasıdır. Fakat genelde müfredatın sonlarında yer almasından dolayı çok fazla üstünde durulmayan bir ünite. Geçmiş yıllardaki sorular incelendiğinde en çok soru kaçırılan kısım olduğunu söylememiz gerek. Sizlere AYT Tarih İkinci Dünya Savaşı konu anlatımı içeriği ile üniteyi en iyi şekilde aktarmayı planladık. Ayrıca AYT Tarih İkinci Dünya Savaşı soru çözümü ile son noktayı koymanıza yardımcı oluyoruz.
    İkinci Dünya Savaşı Konu Anlatımı ve Soru Çözümü

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Dünyada En Uygun ve İyi Fiyata Saat Nereden Alınır?

Skmei Saat Markası

Naviforce Saat Markası Tarihi